Sanayi toplumu, üretim sürecinin hızla ilerlediği, fabrikaların ve sanayi ürünlerinin önem kazandığı bir toplumdur. Üretime dayalı bir toplum yapısı söz konusudur. Sanayi toplumunun temeli sanayi devrimine dayanmaktadır. 16. yüzyılda Avrupa’da başlayan Rönesans’ın etkisiyle hammadde ve pazar arayışları ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşlar üretimi olumlu yönde etkilemiş, buhar gücüyle çalışan makineler endüstrileşmeye imkân sağlayarak sermaye birikimini artırmıştır. 1700’lü yıllarda buhar makinesinin icadıyla ortaya çıkan sanayi devrimi ile birlikte üretilen bilgiler uygulamaya konulmuş ve daha sonra da üretimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda ilki Fransa’da olmak üzere birçok teknik okul kurulmuştur. Bulunan icatlar devlet tarafından desteklenmiştir.
Makineleşme ile Sanayi Devriminin Doğuşu
Batıda meydana gelen bu makineleşme sanayi devriminin doğmasını sağlamıştır. 20. yüzyılda ise sanayileşen ülkelerde sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu devrimle beraber diğer bir ifade ile yapısal değişimler yaşanmıştır. Yaşam kalitesi, çalışma şartları ve bununla beraber ortalama çalışma süreleri de değişmiştir. Sanayileşme aynı zamanda kentleşmeyi arttıran önemli bir unsurdur. Sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan sanayi toplumu, sanayi öncesi dönemde mevcut olan tarım toplumunun yerini almıştır. Geleneksel toplumlarda kapalı bir ekonomi yapısı görülürken sanayi toplumlarında daha dışa açık bir ekonomi söz konusudur. Bu durum toplumun yaşam standartlarını olumlu yönde etkilemektedir. Diğer bir ifade ile sanayi toplumlarında geleneksel toplumlara göre daha yüksek sosyal refah ve milli gelir söz konusudur. Sanayi toplumları daha sonra bilgi toplumları haline dönüşebilmektedirler. Standart mal ve hizmetlerin kitlesel olarak üretimi ve dağıtımı sanayi toplumunun temelini oluşturur.
Sanayi Toplumunda Şirketler
Sanayi toplumlarında şirketlerin asıl amacı bu mal ve hizmetleri rakip firmalara göre daha ucuz satmak, birim maliyetlerini düşürmek, ürün çeşitliliği sağlamak, kâr elde etmek ve daha fazla müşteri kazanmaktır. Sanayi toplumlarının mantığının temeli “üret, depola, sat” düşüncesidir. Sanayi toplumunda maddi mal üretimi yapılmaktadır. Üretim fabrikalarda gerçekleşmektedir. Sermaye birikiminin arttırılması ile birlikte ulusal ekonomiye katkı sağlamak amaçlanır. Üretim, örgütlenme, merkezileşme, pazar odaklı üretim, uzmanlaşma, işçi ve firma gibi kavramlar sanayi toplumunun anahtar kelimelerini oluşturmaktadır.