Nükleer Silahların gelişimi ne zaman ve ne için başlamıştır?
12 Haziran 1982
Bir milyon insan silahsızlanma mitingine katıldı. Bir milyon kişi New York City’deki Central Park’ta, İkinci Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Özel Oturumu’na destek olmak için bir araya gelerek tarihte ki en büyük savaş karşıtı gösteriyi gerçekleştirdiler
10 Temmuz 1985
Gökkuşağı savaşçı gemisi yok edildi. Greenpeace gemisi Rainbow Warrior, Yeni Zelanda’da Fransız nükleer denemelerini protesto etmek için Murorua Atolü’nde yok edildi. Yeni Zelanda daha sonra nükleer serbest mevzuatını yürürlüğe soktu.
6 Ağustos 1985
Güney Pasifik nükleer bağımsız hale geldi. Güney Pasifik Nükleer Serbest Bölge Anlaşması, Çok Adaları’ndaki Rarotonga’da imzalandı. Anlaşma, bölgedeki nükleer silahların üretimini, istasyonlanmasını veya test edilmesini yasakladı.
10 Aralık 1985
Anti-nükleer doktorlar Nobel Barış Ödülü kazandı. Nükleer Savaşın Önlenmesine Yönelik Uluslararası Doktorlar, nükleer savaşın insani maliyetleri üzerine odaklanarak soğuk savaş ayrımını engelleme çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü’nü aldı.
11–12 Ekim 1986
ABD ve Sovyet liderleri nükleer silahları tartıştı. ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyet Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov, İzlanda’nın Reykjavik kentinde bir araya gelerek nükleer silahların imhası olasılığını tartıştı.
8 Aralık 1987
Orta menzilli füzeler yasaklandı. Sovyetler Birliği ve ABD, Nükleer Kuvvetler Antlaşması’nı imzalayarak, iki eyalette tutulan tüm orta menzilli kara kökenli füzeleri ortadan kaldırılması üzerine antlaşma yaptılar.
1990’larda Neler Yaşandı?
10 Temmuz 1991
Güney Afrika, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’na katıldı. Güney Afrika Hükümeti, altı nükleer silah ürettiğini ve hepsini ortadan kaldırdığını iddia etti.
15 Aralık 1995
Güneydoğu Asya nükleerden arındırıldı. Güneydoğu Asya ülkeleri, batıda Burma’dan, doğuda Filipinler’den, kuzeyde Laos ve Vietnam’dan ve güneyde Endonezya’dan oluşan nükleer silahsız bir bölge oluşturdu.
11 Nisan 1996
Afrika nükleer olmayan bir bölge haline geldi. 43 Afrika ülkesinden yetkililer, Afrika’da nükleer silah oluşturma, test etme veya stok yapma konusunda, nükleer silah taşımayan bir bölge kurarak Mısır’daki Pelindaba Anlaşması’nı imzaladılar.
1 Haziran 1996
Ukrayna nükleer silahtan arındırılmış bir devlet haline geldi. Ukrayna, son miras kalan Sovyet nükleer savaş başlığını Rusya’ya imha ettirdikten sonra nükleer silahsız bir devlet haline geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, diğer ülkelere de silahsızlanma konusunda çağrıda bulundu.
8 Temmuz 1996
Dünya Mahkemesi nükleer silahları yasadışı ilan etti. Uluslararası Adalet Divanı, nükleer silahların tehdidi veya kullanımının genel olarak uluslararası hukuka aykırı olacağını belirtti.
24 Eylül 1996
Toplu nükleer test yasağı imzalandı. Antlaşma için Birleşmiş Milletler de imzalar atıldı. Çin, Fransa, İngiltere, Rusya ve ABD antlaşmayı imzaladı. Hindistan anlaşmayı imzalamayacağını ifade etti.
27 Kasım 1996
Belarus son nükleer füzesini kaldırdı. Belarus, son nükleer füzesini imha etmesi için Rusya’ya verdi.
Mayıs 1998
Hindistan ve Pakistan nükleer testler yürüttü. Hindistan, 24 yıl içinde ilk defa üç yeraltı nükleer testi yürüttü. Bunlardan biri termonükleer silahtır. Daha sonra Mayıs ayında Pakistan, Hindistan’ın testlerine yanıt olarak altı nükleer silahı test etti.
2000’lerde Neler Yaşandı?
9 Ekim 2006
Kuzey Kore nükleer test yaptı. Kuzey Kore hükümeti, nükleer testini başarıyla gerçekleştirdiğini ve bunu yapan dünyanın sekizinci ülkesi olduğunu açıkladı.
30 Nisan 2007
ICAN uluslararası olarak başlatıldı. Nükleer Silahları Kaldırmaya Yönelik Uluslararası Kampanya Avustralya’da yürütüldü. Nükleer silahları yasaklamak ve ortadan kaldırmak için bir antlaşma hakkında müzakerelerin hemen başlatılması gerektiği belirtildi.
2010’larda Neler Yaşandı?
4-5 Mart 2013
Norveç ilk insani konferansa ev sahipliği yaptı. Norveç hükümeti, nükleer silahların insani etkilerini inceleyen ve 128 ülkeden diplomatları bir araya getiren ilk hükümetler arası konferansa ev sahipliği yaptı.
14 Şubat 2014
Meksika konferansı yasak çağrısında bulundu. Meksika’da düzenlenen Nükleer Silahların İnsani Etkileri Üzerine İkinci Konferansın başkanı, nükleer silahların yasaklanması için diplomatik bir zamanının geldiğini belirtti.
9 Aralık 2014
Viyana Konferansı Nükleer Silahların İnsani Etkileri Hakkındaki Viyana Konferansı’nın ev sahibi olan Avusturya’da nükleer silahları damgalamak, yasaklamak ve ortadan kaldırmak için bir dönüm noktası niteliğinde konferans yapıldı.
27 Mart 2017
Nükleer yasaklanma müzakereleri başladı. Birleşmiş Milletler ‘de, dünya hükümetlerinin ezici çoğunluğu, nükleer silahların yasaklanmasına yönelik bir antlaşma üzerine müzakerelere başlamış ve bunların tamamen ortadan kaldırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
7 Temmuz 2017
BM nükleer silah yasağı anlaşmasını kabul etti. Yoğun müzakere sürecinden haftalar sonra, dünya milletlerinin üçte ikisi Nükleer Silahların Yasaklanması gerektiği konusunda BM Antlaşması’nı kabul etti.