Meteorlar, uzaydan dünya atmosferine giren maddelerin genel adıdır. Dünya atmosferine saniyede 11-72 km hızla girerler ve genellikle yeryüzüne ulaşmadan erirler ve atmosfere karışırlar. Ortalama olarak senede birkaç bin meteor dünya atmosferine girer. Bunlardan beş yüz kadarı buharlaşmadan yeryüzüne ulaşabilirken, yeryüzüne ulaşan katı kalıntılarına meteorit denir. Bu nesneler dünya atmosferine girdiği andan itibaren basınç, sürtünme ve kimyasal tepkimeler sonucu ısı yayarak alev topu haline gelir. Bu alev topları kayan yıldız olarak adlandırılır ve en parlak olanlarına da bolit denir. Bolitler dünyada krater oluşturabilecek kadar büyük olabilirler. Gözlem esnasında, atmosfere ve dünyaya çarpmadan teğet geçen gök taşlarına, meteor kayması denir.
Astronomi biliminde gök taşlarının pek çok alt sınıfı bulunur. Ancak sınıflandırmanın daha basit olması adına demirliler, taşsılar, taşsı-demirliler olarak üç ana grupta incelenirler. Bu sınıflandırmalar bir örneğin içerdiği demir miktarına göre yapılır. Hemen hemen bilinen bütün göktaşları nikel ve demir içerirler. Demir içermeyenler çok nadirdir. Uzay taşlarını belirleme söz konusu olduğunda, yeterli ölçüde metal içermeyenler hesaba katılmaz.
Demir Gök Taşları:
Bu grubun pek çok örneğinde demir oranı %90-95 arasındadır, kalan kısmı nikel ve diğer elementlerden oluşur. Bir zamanlar uzun zaman önce kaybolan bir gezegen veya büyük bir asteroid çekirdeğinin parçalarıdır. Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağından ortaya çıktıkları sanılmaktadır. Mıknatıslarla çok ciddi bir şekilde yapışır ve dünyanın en yoğun materyalleri arasında yer alır. Bu göktaşları kendi yapıları içerisinde de karma ve taenit olarak iki sınıfta incelenir.
Taşsı Gök Taşları:
En büyük gök taşı grubu olan taşsılar, bir zamanlar bir gezegenin veya asteroidin dış kabuğunun bir parçası olmuşlardır. Sık sık kayalarla karıştırılır. Bazı taşsılar, kondrül denilen küçük, renkli tanecikleri içerir, bunlara kondrit denir. Kondrüller Dünya ve güneş sisteminden önce oluşmuşlardır. Bu durum onları bilinen en eski madde yapar. Kondrül içermeyen taşsılara ise akondrit denir. Gezegenimizde Ay ve Mars’tan da taşsı gök taşları son derece nadir de olsa bulunmaktadır. Dünya yüzeyinde akondrit grubuna bağlı olan 100’den fazla Ay gök taşı ve yaklaşık otuz Mars gök taşı keşfedilmiştir. Bunlar mali açıdan en değerli gök taşlarıdır.
Taşsı-Demirli Gök Taşları:
Bilinen gök taşlarının %2’sinden azını oluşturur ve en nadirleridir. Hemen hemen eşit miktarda demir ve nikel içerirler. Pallasitler ve mesosideritler olmak üzere iki grupta incelenirler. Pallasitler, olivin kristalleri ile dolu bir demir nikel matrisinden oluşur. Yeterli saflıkta olduğunda zümrüt yeşili bir renge bürünürler. Bu nedenle en dikkat çeken göktaşlarıdır. Mesosideritler taşsı-demirlilerin en küçük grubudur, ismi yarım ve demirden gelir. Oldukça nadirdir. Binlerce göktaşı arasında 100den az sayıdadır. Demir ve nikelle birlikte silikat da içerir. Kesilip parlatıldığında güzel yüksek kontrastlı gümüş ve siyah matris gösterir.
Gök taşlarının adlandırılması oldukça teknik bir konudur. Bilinen gök taşları bazen yeniden sınıflandırılır ve adlandırılır. Bunlara tamamen yeni alt sınıflar eklenir.