Meteorlar insanların çok merak ettiği irili ufaklı taşlardır. Meteorlar gezegenlerin arasında serbest bir şekilde dolaşan taşlardır. Meteorlar irili ufaklı taşlar olsa da genelde bazı gezegenlerde bulunan asteroit parçacıklarından da meydana gelebilmektedir.
Meteorlar uzay boşluklarında hareket ederler. Eğer meteorlar Dünyamızın çekim alanına girerse atmosferimize kadar ulaşabilmektedir. Meteorlar eğer atmosferimize girerse hava direnci ile karşılaşabilmektedir. Meteorların hava direnci ile karılaşması sürtünme kuvvetini oluşturmaktadır. Bu sürtünme kuvveti meteorları bir alev topuna dönüştürmektedir. Bu sayede meteorlar dünyamıza ulaşamadan atmosfer içerisinde yanarak yok olurlar. Eğer meteorlar hava direnci ile karşılaşmadan yeryüzüne düşerse buna gök taşı denilmektedir. Eğer meteorların boyutları büyük ise dünyaya çarptıklarında verdikleri hasarlarda gözle görülebilir şekilde büyük olmaktadır.
Yeryüzüne Düşen Meteorlar
Çok nadirde olsa yeryüzüne meteor düşmektedir. Yeryüzüne düşen meteorları engelleyen atmosferdeki hava direncidir. Bazen hava direnci meteorları engelleyemez ve bunun sonucunda meteor düşmektedir. Yeryüzüne düşen bazı meteorların isimleri ise;
Barringer Krateri; Ağırlığıyla dikkat çeken bu devasa büyüklükteki meteor tam 300 ton ağırlığındadır ve düştüğü bölgeye fazlasıyla zarar vermiştir.
Aorounga Krateri; Afrika kıtasında meteor çarpması sonucunda oluşan bir kraterdir. Kraterin genişliği 17 kilometre genişliktedir.
Astronomi
Astronomi hemen hemen herkesin merak ettiği önemli bir bilim daldır. Astronomi yıldızlar, güneş, ay, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, galaksiler, hava bulutları, gaz, tozlar ve dünyaya ait olmayan cisimleri inceleyen ve onlar üzerinde çalışmalar yapan çalışma alanıdır. Çoğu insan astronomiyi astroloji ile karıştırdığı için bir bilim dalı olarak görmemektedir. Ama astronomi dünyanın kabul ettiği en önemli bilim dallarından bir tanesidir.
İnsanlar evreni anlamak ve düzeni sorgulamak için astronomiden yardım alırlar. Başlangıçta insanlar dünya dışındaki gezegenleri çizim yaparak tahmin etmeye çalıştılar. Zamanla astronomi bilimi ve teknoloji gelişerek dünya dışında gezegenler ve yıldızlar keşfedilmeye başlandı. Tarihine baktığımız zaman astronomi gök cisimlerini ve atmosfer dışındaki cisimleri gözlemlemek için çaba sarf etmektedir. Astronomi uzaydaki hareketleri yakından inceler ve uzaydaki nesnelerin hareketlerine odaklanır.
Meteor Taşı Nasıl Olur?
Meteor taşları irili ufaklı taşlar şeklinde olur. Atmosfere giren taşların bir kısmı hava direnciyle karşılaşır ve sürtünme kuvveti ile yanarak dünyaya ulaşmadan yok olur. Dünyaya ulaşan taşlar ise boyutlarına göre verecekleri zararlar değişkenlik göstermektedirler.