Bilim insanları uzun yıllardan beri kayan yıldızları gözlemlemektedir. Fakat gözlemledikleri şeylerin ne olduğuna, nereden geldiğine ve nasıl oluştuğuna dair pek bir fikir sahibi değildirler. Bu konuda insanlar üzerinde büyük bir merak konusu olmaktadır. Bu yıldızlar hakkında başka dünyadan geldikleri görüşünü bile ileri sürmüşlerdir. Zaman ile teknolojinin gelişmesiyle birlikte gözlem ve inceleme olanakları da artmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte anlamlandırılamayan bu yıldız olayları ve astronomi hakkında bilgi edinilmeye başlanmıştır. Bu yıldız kaymalarının aslında uzayda hareket etmekte olan katı ve küçük haldeki kitlelerin dünyanın atmosferine girmesi ile yaşanan bir olay olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca gözlemlenen şeylerin birer yıldız olmadığı anlaşılmıştır. Yani aslında insanların gözlemlemiş olduğu yıldız kayması olayı aslında meteor ya da gök taşı düşmesi olarak adlandırılmaktadır.
Meteor Nedir?
Uzayda gezegenler arasında serbest bir şekilde dolaşmakta olan büyüklü küçüklü taş parçalarına meteor adı verilmektedir. Meteor denilen şeyler genellikle parçalanmış haldeki gezegenlerden ve asteroit parçalarından meydana gelmektedir. Uzay boşluğunda hareket etmektedirler. Uzay boşluğunda serbest halde hareket eden bu meteorlar Dünya’nın çekim alanına girdikleri takdirde atmosfere ulaşabilmektedirler. Atmosfere girdikleri zaman da atmosferde bulunmakta olan hava direnci ile karşılaşmaktadırlar. Bu karşılaşmaya bağlı olarak da sürtünme kuvveti oluşmaktadır.
Atmosfere ulaşan meteorların boyutları küçük ise sürtünme kuvveti sonucunda oluşan alevler ile yanarak kaybolmaktadır. Bunun sonucunda da yeryüzüne ulaşamamaktadır. Ama meteorların boyutları büyük olduğu zaman yanmamaktadır. Yanmayan meteorlar da yeryüzüne ulaşabilmektedirler. Yeryüzüne ulaşabilen bu meteor parçalarına göktaşı adı verilmektedir. Yeryüzüne ulaşan meteorların büyüklüklerine göre dünyaya olan etkisi de değişmektedir. Yeryüzüne ulaşan meteorlar ne kadar büyükse dünyaya verdiği zarar da o kadar büyük olmaktadır. Dünya’ya ulaşan meteorların yeryüzünde açtığı birçok krater bulunmaktadır. Bu kraterlerden bazıları şunlardır:
- Barringer Krateri, ABD
- Bosumtwi Krateri, Gana
- Deep Bay Krateri, Kanada
- Aorounga Krateri, Afrika
- Gosses Bluff Krateri, Avustralya
- Mistastin Gölü, Kanada
- Clearwater Gölleri, Kanada
- Kara-Kul Krateri, Tacikistan
- Manicouagan Krateri, Kanada
- Chicxulub Krateri, Meksika
Meteorların Yapısı
Yeryüzüne ulaşan bu taşlar genel olarak nikel ve demir elementlerinden oluşmaktadır. Düzensiz yapıda olmaktadırlar. Şekilleri tam olarak yuvarlak olmamaktadır. Ayrıca manyetik etkisi bulunan bileşenleri de vardır. Bilinen dört farklı meteor türü bulunmaktadır. Bunlar:
- Demirli Gök Taşları yani Siderit
- Taş Demirli Gök Taşları yani Siderolit
- Taşımsı Meteorlar yani Aerolit
- Camsı Meteorlar’dır.