Kanalizasyon temizliği, biriken artıkların, yaprakların, yağın, kumun, kumun, plastik torbaların, paçavraların ve ağaç kökleri gibi tıkanıklıkların kanalizasyon sisteminden uzaklaştırılması işlemidir. Kanalizasyonlar, farklı türlerde atık su taşıyan evlere, ofislere ve endüstrilere bağlı yanallardan atık su toplar. Uygun olmayan şekilde kapatılmış veya eksik rögar kapakları, yüzey kalıntılarının kanalizasyon boru hattına girmesine de neden olabilir. Bu atık su, bertaraf edilmeden önce arıtma için kanalizasyon arıtma tesisine gitmelidir. Kanalizasyon hattını çalışır durumda tutmak ve atık suları verimli bir şekilde uzaklaştırmak için, kanalizasyonun borularda optimum akış koşullarını engelleyebilecek engellerden uzak tutulması gerekir. Yanlış akış, zamanla ciddi şekilde tıkanmış borular, korozyon, yedekler, taşmalar ve hoş olmayan kokular gibi sorunlara yol açabilir. Kanalizasyon temizliğini verimli bir şekilde yönetmek için kazısız inceleme yöntemleri kullanılabilir. İnceleme, bakım faaliyetlerinin önceliklendirilmesine yardımcı olur ve ayrıca arızalanmadan önce onarılabilecek hasarlı boru hatlarının tespit edilmesine yardımcı olur.
Kanalizasyon Muayenesi
Temizlik ve onarım çalışmalarına girişmeden önce, kapalı devre televizyon (CCTV) denetiminin yapılması esastır. CCTV kameraları, bir uzaktan kumandaya ve bir video monitörüne bağlı robotik tarayıcılara monte edilir.
Paletli kanalizasyona yerleştirilir. Kanalizasyon borularında ilerlerken, CCTV görüntüleri alır ve izleme bilgisayar sistemine iletir. Bu tarayıcılar ayrıca boru hattındaki kıvrımlarda ve eğrilerde gezinme yeteneğine sahiptir ve borunun iç durumunu doğru bir şekilde yakalayabilir.
Döndürme özelliği ve çevreyi aydınlatmak için aydınlatma seçenekleriyle birlikte kaydırma ve eğme seçenekleri, şüpheli sorunlu alanların daha yakından incelenmesine yardımcı olur.
Kanalizasyon Temizliği
Kanalizasyon temizliğinin belli başlı yolları mevcuttur. Bazı kanalizasyon temizleme yöntemleri şunlardır:
Hidrolik temizleme: Kanalizasyonda tıkanıklık bulunduğunda, tıkanıklığa en yakın erişim noktasına bir nozul takılır ve tıkanıklığı ana kanalizasyon sistemine iten yüksek basınçta su serbest bırakılır . Bazen tıkanıklık, kötü hava koşullarında fırtına drenajları yoluyla kanalizasyon sistemine itilen çakıl, kökler, kum ve diğer bu tür döküntüleri içerir. Bu gibi durumlarda, sıkışmış enkazı ve kiri emen ve bir çöp sahasına atan vakumlu kamyonlar kullanılır . Yıkama işlemleri, kanalizasyondan ani bir yüksek hızlı, derin su akışına izin verilen ve etkili bir şekilde temizlenen yıkama tankları, yangın hortumu vb. kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Mekanik temizlik: Bu yöntemde, pisliği borudan kesebilen, kazıyabilen, çekebilen ve itebilen elektrikli çubuklar, el çubukları ve elle tutulan tahliye helezonları kullanılır. Bu, kökleri etkili bir şekilde kesebilir veya büyük toplanmış enkaz bloklarını parçalayabilir. Mekanik temizleme, tıkanıklıkları gidermede temizlemeden daha etkili olduğundan, bu işlem genellikle hidrolik temizleme ile takip gerektirir.
Kimyasal yöntemler: Kimyasallar genellikle kök büyümesini kontrol etmek, yağı kesmek, kokuları gidermek, kemirgenleri ve böcekleri ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu yöntem kullanılırken yalnızca yerel yönetim tarafından onaylanan kimyasallara izin verilir.