Sanayi 4.0 ilk olarak Almanya Sanayi Fuarı’nda, 2011 yılında açıklanan bir terimdir. Bu terim bir tanımdan çok, amaç ve süreci ifade eder. Sanayi 4.0, üretim teknolojileri ile internetin bir araya getirilerek uzaktan kontrol edilebilen bir dünyanın olanaklı kılınması projesidir. Almanya, Amerika, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin desteklediği bu projenin farklı unsurları ve bileşenleri vardır. Bu bileşenler beş maddede açıklanabilir;
Nesnelerin İnterneti
Sanayi 4.0 devriminin en önemli unsurlarından olan nesnelerin interneti, üretim nesnelerinin internet aracılığı ile kontrol edilebilir ve yönetilebilir hale getirilmesi olarak açıklanabilir. Örneğin bir depodaki transfer aracının uzaktan bağlantı ile günlük olarak yaptığı işlemlerin kaydedilmesi ve raporlanması, nesnelerin interneti teknolojisi ile gerçekleştirilebilir. Bu sayede canlı insan kaynağından tasarruf edilmiş olur. Nesnelerin interneti ayrıca çok sayıda makineyi birbirine bağlamaya ve yönetmeye de imkan tanır.
Büyük Veri Sistemi
Sanayi 4.0 devriminin en önemli unsurlarından bir tanesi de büyük veri sistemidir. Büyük veri sistemi ile kişilerin tüm bilgileri bir havuzda depolanabilmekte ve güvenli şekilde saklanabilmektedir. Büyük veri sistemi için elektronik devlet uygulamaları, akıllı sağlık sistemleri gösterilebilir. Bu sayede tüm veriler kontrol edilebilir ve ulaşılabilir hale gelmektedir.
Yapay Zeka ve Robotlar
Yapay zeka, sanayi 4.0’ın en önemli bileşenidir. Bu teknolojiler karmaşık süreçleri akıllı makineler ve robotlar aracılığı ile basitleştirmeyi amaçlamaktadır. Yapay zeka teknolojileri çok sayıda özelliği bir arada sunabilen ve algoritmalar aracılığı ile kendi kendine düşünebilen makinelerin günlük yaşamda kullanılabilmesini amaçlamaktadır. Yapay zekaya en temel örnek akıllı telefon teknolojileridir.
Akıllı Şehirler
Sanayi 4.0 projesi, çevre dostu bir ekosistemin oluşturulmasını hedeflemektedir. Bu nedenle, yalnızca sanayi alanında değil çevrenin de daha güvenli bir yer olması için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar arasında akıllı ulaşım hatları, elektronik belediyecilik hizmetleri, çevre koruma takip sistemleri ve akıllı bina yönetimi gibi farklı hizmetler bulunmaktadır.
Bulut Teknolojileri Sistemi
Bulut teknolojileri de yine sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların kendi bulut sistemleri sayesinde tüm çalışma bilgilerine ve verilerine tek bir havuzdan ulaşmalarını amaçlamaktadır. Yani kısaca bir akıllı veri depolama ve paylaşma sistemi olarak tarif edilebilir.