Kültürümüzün vazgeçilmezlerinden olan sosyal medya, insanların hayatına bir çeşit kelebek etkisi gibi girdi. Aniden herkesin hayatına girdi, öyle ki herkesin hayatından ayrılmaz hale geldi. Fakat bunu bir hafta sonra içinden çıkamayacak hale gelen bir bağımlılığa dönüştü.
Sosyal medya bağımlılığı artan teknolojik altyapı ile birlikte her geçen gün artmaktadır. Günümüzde sosyal medya bağımlılığı her yaştan insanda görülebilmektedir. Sosyal medya bağımlılığının birçok etkeni bulunmaktadır. Bunlar arasında, sosyal çevre ve arkadaşların etkisi, düşük kendine güven, stres, başarısızlık hissi, kendini ifade etme ve dünyaya ait olma arzusu sayılabilir.
Sosyal medya bağımlılığının en belirgin özelliklerinden biri, sürekli sosyal medya platformlarını kontrol etme arzusudur. Birisi sosyal medya platformlarını kontrol etmeyi bırakmaya çalışıyorsa, çevresindeki insanların durumlarını merak etme ve endişe duyma gibi davranışlar sergileyebilir. Sosyal medya bağımlıları aynı zamanda sosyal medya süresini artırmak için çaba gösterebilirler.
Bu bağımlılığının en belirgin sonuçlarından biri, kişinin sosyal çevresinden ve gerçek hayattan uzaklaşmasıdır. Sosyal medya bağımlıları, gerçek hayatta yaşadıkları zorluklarla başa çıkamayabildikleri için sosyal medyada çok fazla vakit geçirirler.
Medya bağımlılığının kötü etkileri arasında, dikkat bozuklukları, depresyon, uyku bozuklukları, düşük öğrenme ve uygun davranışlara sahip olma gibi durumlar sayılabilir.
Sosyal medya bağımlılığının önlenmesi için, kişinin sosyal medya kullanımını sınırlandırması ve özgüvenini arttıracak etkinliklere katılması gerekir. Kişinin sevdikleriyle zaman geçirmesi ve arkadaşlarıyla iletişim kurması da önemlidir. Eğer kişi sosyal medya bağımlılığının kötü etkilerinden kurtulmak istiyorsa, bu konuda uzman desteği alması önerilmektedir.