Solucan deliği ya da Einstein-Rosen köprüsü, Nathan Rosen ve Albert Einstein tarafından ileri sürülmüştür. Solucan deliği, evren içinde çok uzak mesafeler arasında hızlıca yol kat edebilmeyi sağlayan, uzay-zamandaki farklı iki noktayı (ne kadar uzak oldukları fark etmez) birbirine bağlayan teorik tünellerdir. Bu kadar uzun anlatmak yerine evrenin kestirme yolu da diyebiliriz.
Fizikçiler, solucan deliğini bir Einstein-Rosen köprüsü olarak tanımlar. Köprünün bir ucunda uzay-zamanın bir bölümü, diğer ucunda da başka bir bölümü vardır. Böyle bir tünel, bitiş noktaları arasında kısa bir yol sağlayacaktır.
Benzer şekilde, düz bir kağıt üzerinde A noktasından B noktasına yürüyen bir adam düşünelim. Kağıt, A ve B’nin üst üste gelmesi için kıvrılırsa, adam doğrudan bir noktadan diğerine adım atabilir.
Solucan deliklerinin bir girişi bir de çıkışı olmak zorundadır ve bu giriş çıkışlarını birbirine bağlayan boğazları bulunur. Giriş ve çıkışların küresel biçimde olabileceği düşünülmektedir. Bir solucan deliği teorik olarak sizi uzayın öbür tarafına geçirebilir. Aynı zamanda da iki farklı evreni birbirine bağlıyor olabilir. Bazı bilim insanları bir solucan deliğinin zaman yolculuğunu bile mümkün kılabileceğini düşünüyorlar. (Stephen Hawking bunun mümkün olmadığını düşünüyor.) Şu ana kadar bir solucan deliğinin varlığı ispatlanmış değildir. Son olarak ayıca bilim insanları, bir solucan deliğinin gerçekten var olabileceği konusunda hemfikir değillerdir.