Büyük Verinin Yenilenebilir Enerji Kaynakları Açısından Önemi Nedir?
Teknolojinin gelişmesiyle ve bu gelişmeye insanların ayak uydurmasıyla birlikte bilgiye ulaşma ve bu bilgiyi ölçüp konumlandırma ve kullanma değişkenlik göstermektedir. Kullanımı yaygınlaşan ve insanlar tarafından Big Data olarak bilinen verikaynağı teknolojinin gelişerek ve kullanıcıların elde ettiği veriler olarak bilinmektedir. Bu verilerin dilimizdeki karşılığı Büyük Veri olmaktadır. Büyük veri kavramını hayatımızn her alanında görmek mümkündür. Akıllı telefonlarda bilgisayarlarda ve şirketlerin teknoloji birimlerinde kısacası her anımızda büyük veri bulunmaktadır. Büyük veride veriler analiz edilmekte ve bu analizler sonucunda veriler sınıflandırılıp anlamlandırılarak işlenebilir hale getirilmektedir. Büyük verinin kullanım alanlarına bakıldığında bankalarda, sağlık alanında, yenilenebilir enerji kaynaklarında ve perakende sektöründe kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada büyük verinin yenilenebilir enerji kaynaklarına sağladığı yarar örneklendirilerek anlatılmaya çalışılmış ve şirketlerin büyük verinin önemini anlayarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulma aşamasına yön vermesi amaçlanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir olması yanında çevre kirliliğini en aza indirgeme konusunda alternatif bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Enerjiye sürekli ihtiyaç duyulması nedeniyle enerji üretimi ve tüketimi birbiriyle ilişkili olarak artmaktadır. Enerji kavramı genel olarak bir işi yapma gücü olarak tanımlanmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye açısından önemi büyüktür. Yenilenebilir enerji kaynakları dışa bağımlılığı azaltma ve şirketlerin bu enerji kaynaklarından yararlanarak gelir elde etme amaçlarını gerçekleştirme imkanı bulmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları nereye kurulmalı neden kurulmalı ya da ülkemizde bu kaynaklardan nasıl faydalanırız soruların yanıtlarına büyük veri analizleri yapılarak ulaşılması nedeniyle büyük verinin yenilenebilir enerji kaynakları önemli olmaktadır.
Büyük Veriye Örnek: Kayseri İli Güneş Enerjisinin Potansiyeli
Enerji insan yaşamının temel ihtiyacıdır. Bu ihtiyaçlar eskiden rüzgar, su gibi doğal kaynaklardan karşılanıyordu. Günümüzde ise enerji kaynaklarının çoğalmasıyla birlikte pratik çözümlerin yaratılması enerji dengelerini değiştirmektedir. Bu durum sonucunda da şirketlerin iş yapabilme durumu enerji kaynaklarının kullanılma oranları değişim göstermektedir. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Doğru strateji ile yatırımcılar ya da iş sahipleri kazanç elde edebilmektedirler. Yenilenebilir enerji kaynakları: Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, hidrojen enerjisi, biyokütle enerjisi, biyogaz enerjisi, hidrotermal enerjisi olmak üzere sıralanmaktadır.Yenilenebilir enerji kaynakları daha çok elektrik enerjisi üretme amaçlı kullanılmaktadır.Türkiye sıcak iklimli bir ülke olması sebebiyle güneş enerjisi potansiyeline yatkın olmaktadır. Genel anlamda Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline bakıldığında Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin yer aldığı görülmektedir. Kayseri ilinde güneşlenme potansiyelinin yüksek olduğu görülmekte ve Kayseri ilinin güney kesimleri; Pınarbaşı, Hacılar, Yahyalı, Sarız, Develi ve Tomarza’nın bazı kesimleri güneş enerjisi açısından yüksek potansiyele sahip olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Kayser ilindeki bu ilçelerin güneş radyasyon değerlerinin 1650-1750 KWh/m değiştiği görülmektedir. Yaz aylarının bir avantaj olarak görülmesi sebebiyle güneş enerjsinden daha fazla yararlanmak adına Kayseri ilinde en çok yaz aylarında güneş enerjisinden yararlanılmaktadır. Bunun yanında depolanan enerjinin fazlası kış aylarında kullanılmaktadır. Güneş enerji santrallerinin kurulabilmesi için geniş alanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kullanılmayan tarım arazileri bu konuda alternatif durum haline gelmektedir. Elde edilen verilerde Kayseri ilinin en çok Temmuz ayında güneşlenme süresinin uzun olduğu ve 12,03 saat olduğu ortaya çıkmıştır.Bu veriye bakılarak iş sahipleri Kayseri’de güneş enerjisi santrali kurmak istiyorlarsa yılın Temmuz ayını seçmeleri gerekmektedir.
Kayseri ilinde 6 tane güneş enerji santrali bulunmaktadır. Bunlar:
- Kayseri Çiftlik Güneş Enerji Santrali
- Entar Enerji Güneş Enerjisi Santrali
- Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Güneş Enerji Santrali
- Erciyes Enerji Üretim Güneş Enerji Santrali
- Has Çelik Güneş Enerji Santrali
- Kayseri Şeker Fabrikası Güneş Enerji Santrali
Kayseri Çiftlik Güneş Enerji Santrali
Kayseri’nin Melikgazi ilçesindedir. Türkiye’nin 736.; Kayseri’nin ise 14. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 5. büyük Güneş Enerji Santrali’dir .
Kayseri Şeker Fabrikası Güneş Enerji Santrali
Kayseri Şeker Fabrikası güneş enerji santrali; Kayseri’nin Kocasinan İlçesinin Süksün Köyü bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin 1061. Kayseri’nin ise 37. büyük enerji santrali ve ayrıca Türkiye’nin 69. büyük Güneş Enerji Santrali olmaktadır.
Kayseri OSB Güneş Enerjisi Santrali
Kayseri OSB Güneş Enerjisi Santrali Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Organize Sanayi Bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin 772., Kayseri’nin ise 15. büyük enerji santralidir . Tesis ayrıca Türkiye’nin 14. büyük güneş enerji santralidir. Yukarıda bahsedilen kurulu olan güneş enerjisi santralleri insanların konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi günlük ihtiyacını karşılamaktadır.Büyük oranda enerji ihtiyacı karşılamaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda şirketle Kayseri bölgesinde güneş enerji santrali kuracaklarsa ya da yatırım yapacaklarsa bu bölgenin uygun olacağı verilerden anlaşılmaktadır. Büyük veri, bu noktada devreye girerek geçmiş verileri ya da şu an devam eden kurulu çalışmalara bireyin ulaşmasını sağlayarak kısa sürede başarı elde etmesini sağlamaktadır.
Trakya Bölgesinin Rüzgar Enerji Potansiyeli
Trakya Bölgesi sanayileşme açısından zengin bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Tekirdağ ilinde Çorlu, Çerkezköy, Kırklareli ilinde Lüleburgaz, Pınarhisar ve Edirne ilinde Uzunköprü, Keşan ilçelerinde sanayileşmeden dolayı yoğun bir enerji tüketimi gerçekleşmektedir. 2012 yılı TÜİK verileri göz önünde bulundurulduğunda enerji tüketiminin 8.792 GWs olduğu görülmektedir. Bu veriye bakıldığında ülkemizin enerji tüketiminin büyük çoğunluğunu Trakya bölgesinden karşıladığı anlaşılmaktadır.Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından Trakya bölgesi esas alındığında rüzgar enerjisi güneş ve biyogaz enerjisi açısından zengin bir bölge olduğu verilerde ortaya çıkması ile birlikte bu bölgelerin Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü verilerine göre Edirne’de Enez ve Keşan ilçelerinde, Kırklareli’nde Pınarhisar, Vize, Kofcaz ilçelerinde ve il merkezinde Tekirdağ’da Malkara, Şarköy, Çerkezköy ve Çorlu ilçelerinde rüzgar güç üretim santrali için uygun alanlar olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu ilçelerin rüz hızı verilerine bakıldığında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Kırlareli ve Edirne’de rüzgar hızının 5,5-7 m/s, Tekirdağ’da ise 6,5-7 m/s olduğu ortaya çıkmıştır. Bu veriler sonuç olarak Trakya bölgesinin rüzgar enerjisi açısından önemli bir konum olduğunu ortaya koymaktadır.Trakya bölgesinde 584 MW rüzgar gücü lisanslandırılmış durumdadır.İnşaatına başlayan rüzgar üretim alanları bulunmaktadır. Üretimi belirlenen bölgeler ihale ile konumlandırılmış durumda olmaktadır.
Rüzgar enerjisi kullanılarak enerji üretmek hedefleniyorsa Trakya bölgesi tam yeri olmaktadır. Nedenlerine bakıldığında rüzgar hızı ortalama 5,5-7 m/s ile 6,5-7 m/s seviyesinde olması ve kullanılan elektriğe karşın elektrik üretiminin rüzgar enerjsinden karşılanması Trakya bölgesinin uygunluğunu desteklemektedir. Bu verilere bakılarak TEİAŞ rüzgar enerjisi potansiyeli belirlenmiş olup bölgeler üretime geçmektedir.
Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Enerji Potansiyeli
Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle zengin bir alt yapıya sahip olmaktadır. Bu yapılardan faydalanmak için eldeki verileri kullanmak önem arz etmektedir. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının oranları ve çevreye etkisi büyük ölçüde önemli olmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakalarından güneş enerjisi ülkemizde büyük öneme ve güce sahip olmaktadır. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin güneşlenme süresi fazla olurken en az güneşlenme süresi Karadeniz olduğu verilerde ortaya çıkmaktadır. Güneş enerjisi sürekli olmasından dolayı insanlık için önemli bir enerjidir. Uygulanmasının kolay olması ve dışa bağımlılıı azaltması ve maliyetinin düşük olması nedenlerinden dolayı tercih edilmektedir.
Türkiye’nin Yıllık Toplam Güneş Enerjisi Potansiyeli
Verilere bakıldığında Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin güneş enerjisi ve güneşlenme süresinin diğer bölgelere göre fazla olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu verilere göre şirket sahipleri yatırımlarını rahat yapacakları ve kendilerine uygun bölgeyi seçerek güneş enerjisi santralini kurabilmektedirler. Ülkemizde ise rüzgar enerjisi potansiyeli göz önde bulundurulduğunda Ege, Marmara ve Doğu Akdeniz bölgeleri öne çıkmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni rüzgar enerji potansiyeli açısından incelendiğinde yeterli seviyede olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özetle
Yenilenebilir enerji kaynakları eski çağlarda olduğu gibi günümüzde de insanların temel ihtiyacı olmaktadır. Türkiye bulunduğu coğrafik konum gereği ve iklim şartları sebepleriyle yenilenebilir enerji kaynakları açısından önemli bir ülke olmaktadır. Türkiye’nin enerji kaynakları bakımından dışarıya bağlı bir ülke olması sebebiyle yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanması önemli olmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak geçmiş verilere bakılarak yapılmaktadır. Bu veriler incelendiğinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi açısından uygun bölgelere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgar enerji santrali nereye kurulmalı? Kurulması gereken bölgenin ortalama rüzgar hızı ne kadar? Ya da güneş enerjisi santrali için güneşlenme süresi ne kadar? Gibi soruların cevabı büyük veride yer almaktadır. Büyük verinin yönlendirici gücü sayesinde sektör çalışanları işlev göstermektedir.